Haarverlies kent vele oorzaken.

De meest voorkomende zijn:

 • chemokuren
 • alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid), maar komt ook veel voor bij vrouwen en kinderen
 • alocecia totalis (totale hoofd- en lichaamsbeharing verdwijnt)
 • alopecia areata (pleksgewijze kaalheid)
 • erfelijke kaalheid

Het belangrijkste geldt nog steeds:

Het haarwerk of pruikje moet jou

 • zekerheid geven
 • zelfvertrouwen geven
 • een optimaal draagcomfort bieden

Er zijn vele oplossingen mogelijk. Door middel van een uitvoerig gesprek en een goede diagnose, kunnen we samen tot de oplossing komen, die het beste bij jou past.

Haarverlies bij chemo

Het is heel heftig wanneer je de diagnose kanker krijgt. Direct spoken er veel emoties en vragen door je hoofd! Waaronder ook de vraag: “Word ik nu kaal?”

Niet iedereen wordt kaal van een chemobehandeling. Soms wordt de coldcapp toegepast om het proces van haarverlies tegen te gaan. Maar dit geeft geen garantie.

Chemo in tabletvorm geeft ook niet altijd kaalheid, maar dan kan het haar wel dunner en anders van structuur worden.

Het is belangrijk om dan toch een afspraak te maken, zodat ik goed kan zien hoe jouw haar is en hoe je het draagt. Zo komen we er samen achter wat de wensen en mogelijkheden voor jou zijn.

HAARVERLIES BIJ ALOPECIA

Wanneer alopecia optreedt, schrik je enorm. Alopecia is er in vele vormen. Tijdelijke kaalheid, blijvende kaalheid, kleine plekjes tot totale kaalheid. Van terugtrekkende haargrens tot mannelijke kaalheid. Het is een auto-immuunziekte, waar het lichaam je eigen haar aanvalt. En nog steeds is in de medische wereld niet echt een verklaring te vinden waarom dat gebeurt. Maar dit alles maakt je onzeker. En vooral wanneer het nog niet duidelijk is welke vorm van haarverlies er is en de angst bij je ontstaat of het haar nog wel terug zal komen? Het onvoorspelbare van alopecia maakt het ook extra zwaar. Niemand wil zijn of haar haar verliezen. Zeker voor vrouwen is haar vaak haar sieraad. Alopecia heeft heel veel verschillende vormen

Androgenetica

Dit is de hormonale vorm van haarverlies. Het wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd, maar komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het is ook een erfelijke vorm van haarverlies.

Difussa

Dit is een vorm van kaalheid, waarbij het hele hoofd een groot gedeelte van de haren verliest. Een groot gedeelte van het haar bevindt zich in de rustfase. Dat betekent dat het gaat uitvallen en niet meer aangroeit.

Areata

Bij deze vorm van alopecia krijgt je kale plekken op je hoofd. Op de betreffende plekken kan het haar weer aangroeien, maar op ieder moment kan het verlies weer optreden. Areata is een auto-immuunziekte, het lichaam valt de eigen haren aan. Wanneer het haar weer aangroeit, is dat meestal wit en de kleur herstelt zich later.

Alopecia totalis

Hierbij verlies je het complete lichaamshaar. Dit is een blijvende vorm van alopecia.

FFA (frontaal fibrerend alopecia)

Deze vorm van alopecia kenmerkt zich door het naar achter trekken van de contourrand. Dit gebeurt langzaam, maar is wel blijvend en herstelt zich dus nooit meer.

Overige vormen van haarverlies

Trichotillomanie

Dat is een dwangmatige vorm van haren uittrekken. Dit kan ook bij de wenkbrauwen en wimpers het geval zijn. Het wordt beschouwd als een psychische aandoening.

Zinktekort

Wanneer men door veel bloedverlies of een flinke ziekte een ernstig zinktekort heeft opgelopen, kan het haar enorm gaan uitvallen. Dit is niet te bestrijden met pillen van de plaatselijke drogist! Je kunt beter de huisarts raadplegen om een bloedtest te laten doen. Dit zit niet in een standaard bloedtest! Vaak moet je erg je best doen om de dokter te overtuigen om deze test uit te laten voeren. Het wordt vaak verward met ijzertekort, wat ook haaruitval kan veroorzaken. Wanneer blijkt dat er sprake is van zinktekort, krijg je daarvoor een drankje voor 3 tot 6 maanden.

Gewichtsverlies

Ook door sterke gewichtsafname kan men haaruitval krijgen. Dat komt, omdat de voedingsstoffen en/of vitaminen door de vitale delen van het lichaam worden opgenomen. Het haar krijgt hierdoor een tekort en zal gaan uitvallen. Dit herstelt zich later vaak weer.

Brandwonden en littekens

Ook daardoor ontstaan flinke beschadigingen, die vaak blijvend zijn. Ook daar zijn mooie en goede oplossingen voor.

Medicijnen

Er zijn enorm veel verschillende medicijnen die haarverlies veroorzaken:

 • Bloeddrukverlagers
 • Chemo
 • Mehtotrexaat (veel voorgeschreven bij reuma)
 • Antibiotica
 • Anticonceptie

Maar er zijn er nog veel meer. Check in geval van twijfel de bijsluiter van je medicijn of raadpleeg je arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Ten tijde van de zwangerschap heb je bijna geen haarverlies. Dan bezit je vaak een prachtige bos met haar, maar zodra je bevallen bent, stop je met de borstvoeding en vallen de haren vaak met bossen uit. Dit is heel beangstigend! Maar dit gaat zich wel herstellen, al kan het even duren. Het is van belang dat je goed voor je haar en hoofdhuid zorgt. Hier zijn producten van Mediceuticals enorm geschikt voor!

TRANSGENDER EN HAARVERLIES.

Wat als blijkt dat je in het verkeerde lichaam bent geboren. Je bent als man geboren maar inwendig voel je je vrouw en andersom natuurlijk. Al een lange tijd spelen die gedachten en gevoelens door je hoofd. Tot het moment dat je beseft, ik moet hier iets mee gaan doen. Een hele heftige en moeilijke tijd breekt aan. Vele gesprekken met psychologen en artsen. Je naasten, vrienden en familie die je op de hoogte gaat stellen. Hun verdriet, schaamte gevoelens van jezelf en de angst om afgewezen te worden. De hormoon preparaten en de operaties die uiteindelijk volgen. Telkens weer hoge bergen waar je overheen moet. En wanneer je na jaren dan eindelijk zover bent dat je als vrouw door het leven kunt gaan, dan opeens gaan je haren nog uitvallen en treed de mannelijke kaalheid op.

Weer iets waardoor je iedere dag weer opnieuw herinnerd wordt aan het man zijn en wat telkens weer voor een confrontatie zorgt. Iets wat ook nog  steeds moeilijker valt te verbergen. Op het moment dat het je dagelijkse leven gaat beïnvloeden, wordt het hoog tijd om daar een passende oplossing voor te zoeken. Er zijn dan vele mogelijkheden, maar wat is de beste. Ga je voor een haarstukje of voor een geheel haarwerk.

Dat ligt er natuurlijk ook aan hoever het haar al is uitgevallen en wat de lengte van het haar nu is.  Moet het in de nacht ook op blijven of ga je voor een stuk dat je in de nacht niet draagt en wat zijn daar de voor en nadelen van. Ook zijn er mogelijkheden om een haarstuk te dragen wat met sporten en douchen gewoon kan blijven zitten. Ga je voor echt of synthetisch haar, en wat zijn de vergoedingen voor een pruik of haarwerk. Het ligt er ook aan in hoeverre je al van geslacht bent veranderd. Staat jij ook al als vrouw geregistreerd bij jouw zorgverzekering. In deze beginfase is dat meestal nog niet, wat het weer extra moeilijk maakt om een vergoeding te krijgen van je zorgverzekering. Dat alles komt dan op jouw pad.

Kortom heel veel vragen waar ik je graag bij wil helpen. Hier hoeft je je niet voor te schamen en mag je gewoon jezelf zijn. Degene die je graag wilt zijn. En daar hoort ook mooi haar bij.

Hoe nu verder? Bekijk mijn werkwijze/stappenplan

Wil je liever gelijk te woord worden gestaan? Bel mij dan gerust even op 06 10 43 18 73

Scroll to Top